alarmi

Alarmni sistemi

Princip rada alarmnog sistema: svaki alarmni sistem ima centralu koja je obično u metalnoj kutiji i na teže dostupnom ili skrivenom mestu. Na kontrolnim tačkama se postavljaju razni detektori (pokreta, dima, vode, loma stakla i slično). Detektori su povezani sa centralom a centrala sa sirenom i telefonskom linijiom ili GSM modulom ako nema fiksne telefonske linije. Kada neki od detektora detektuje događaj, centrala uključuje sirenu i počinje redom da poziva zadate telefonske brojeve da obavesti o nastalom događaju (provala, požar, poplava). Sam sistem ima niz samozaštitnih mehanizama tako da pokušaj provalnika da preseče kablove do senzora ili sirene neće onesposobiti sitem već će izazvati alarmno stanje. Svaka centrala ima akumulator koji omogućava sistemu da funkcionise i bez struje najmanje nekoliko sati tako da ni isključenje struje neće onesposobiti sistem.  

Bežični i žični alarmni sistemi: uvek je bolje i jeftinije na vreme postaviti kablove u zidove i upotrebiti žični sistem. Kada se ugradnja alarma vrši naknadno, u gotov objekat, iz estetskih razloga logično je izabrati bežični sistem. Kod žičanog sistema praktično nema nikakvog održavanja a održavanje bežičnog sistema se svodi na zamenu baterija u senzorima jednom u dve ili tri  godine. Postoje hibridne verzije alarmnih sistema sa zičnim i bežičnim elementima u okviru jednog sistema.

Najbolja zaštita se postiže kombinacijom alarma i video nadzora.  Video nadzor će dati dodatne podatke o kretanju, ponašanju i izgledu provalnika i olakšati identifikaciju a kasnije u sudskom procesu poslužiti kao dokazni materijal. Istraživanja kažu da će provalnik najverovatnije zaobići objekat koji ima alarmni sistem ili video nadzor. Sirena je obično na vidnom mestu a efekat ima i nalepnica sa upozorenjem.

eldes
Sertifikat za ELDES

Cena ugradnje

    Tehnikom ugrađuje isključivo kvalitetne alarmne sisteme renomiranih proizvođača. Dobavljači su nam direktni uvoznici tako je zagarantovana najniža cena, vrhunski kvalitet, dostupnost robe u svakom trenutku, profesionalan i brz servis.

    Ugradnja bežičnih alarmnih sistema iznosi oko 10 EUR po elementu. Ugradnja je brza i jednostavna i ne narušava estetiku u prostoru jer nema bušenja zidova niti kanalica i kablova. Idealno je rešenje za stanove i lokale sa uređenim enterijerom.

    Ugradnja žičnih alarmnih sistema iznosi oko 20 EUR po elementu. Cena moze da varira u zavisnosti od konkretne situacije na terenu i složenosti instalacije. Podrazumeva se profesionalna i estetski prihvatljiva ugradnja.


obuka
Obuka za PARADOX, Sectron, Beograd 2013.


paradox
Sertifikat za PARADOX